Lenka Kohoutová • ZA

Co tě přivedlo k nápadu na knihu ZA?

První nápad přišel v Itálii, kde jsem byla na stáži na akademii umění. Tam mě chytla ilustrace, která má hlavně lidi pobavit. V této náladě jsme vytvořila satirické ilustrace Itálie versus Česká republika, které už byly dost ve stylu ZA. Humor a styl ilustrace jsem spojila s technikou filtrování barvy pomocí barevné fólie, kterou mi připomněla jedna kniha také právě v Itálii, na kterou jsem narazila, když jsem procházela knihkupectví v Římě. Ta mi připomněla dětské detektivky, co jsem milovala jako malá a kde často byla tato technika používaná. A tak se to vše krásně spojilo a já se pustila do práce.????

Kde bylo největší úskalí při vytváření knihy?

Největší problém je právě ten vtip, který je velmi těžký udržet na stejné vlně, aby kniha působila jednotně. Měla jsem hodně nápadů, ale někdy se prostě člověk do té svojí vtipné nálady nemůže dostat a zasekne se na maličkosti. Bylo pro mě velmi důležité, aby můj styl humoru, který mě dost charakterizuje, byl čitelný na každé stránce. Každopádně všechny záseky vyřešil čas, stačilo počkat pár dní a už to zase šlo. 

Jaká je Tvá nejoblíbenější kniha z dětství a jaká teď v dospělosti? 

Moje srdcová kniha z dětství, ke které se vracím i teď stále dokola a dokola, jsou Děti z Bullerbynu. Je to pro mě geniálně napsaná kniha, která mě vždy pohladí po duši a určitě bych ji ráda jednou četla vlastním dětem. S touto knihou mám hodně spojené i ilustrace paní Zmatlíkové, která dokázala krásně vystihnout charaktery postav. Když mi bylo jedenáct, objevila jsem Harryho Pottera, ten byl pro mě extrémně zlomový, jelikož mě naučil hodiny a hodiny sedět v knihách, a od té doby jsem četla vše, co mi přišlo pod ruku. Není třeba dodávat, že každý díl Harryho jsem četla minimálně čtyřikrát.
Teď v dospělosti miluju stále klasiku od Jane Austen – Pýchu a předsudek, a také různé detektivky.

Co nejraději kreslíš?

Stoprocentně přírodu a zvířátka. Naopak do kresby lidí se musím někdy až nutit a musím na to mít vysloveně náladu.

Co tě v knihách nejvíc štve? 

Jako grafičku mě štvou typografické chyby v knihách. Jako ilustrátorku nevkusné ilustrace v knihách pro děti, kterých je plné každé knihkupectví. Jsem moc ráda, že se to pomalu obrací a rodiče se více zajímají o kvalitu ilustrací a více se snaží vychovávat děti k větší estetice tím, že kupují kvalitnější knihy. Jen bych si přála, aby se to rozmohlo rychleji a více i mimo velká města, kde mají přeci jenom rodiče větší rozhled, co se děje ve světě umění a estetiky.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *