Olga Yakubovskaya • Nejprv práce, potom zábava

Co tě přivedlo k nápadu na knihu Nejprv práce, potom zábava?

Nápad jsme vymyslely společně s Marcelou. Na začátku jsme chtěly knihu o různých charakterech lidí, případně o různých národnostech a zvycích… ve výsledku jsme přešly k povoláním v kombinaci s různými subkulturami, což v sobě zahrnuje mnohem více než jen charakter. Povolání člověka neznamená, že jej ve volném čase nic jiného nebaví, než obor ve kterém pracuje. Spoustu lidi má vedle práce úplně jiný společenský život. Například taxikář po práci hraje v rockové kapele, prodavačka může být boxerka, to je naprosto běžné.

Kde bylo největší úskalí při vytváření knihy?

Vzhledem k tomu, že kniha má výseky na každé stránce, nejtěžší bylo spojit ilustraci s obrázkem na předchozí straně tak, aby i při různé kompozici krásně fungovaly mezi sebou. Ale zvládly jsme to! ????

Jaká je Tvá nejoblíbenější kniha z dětství a jaká teď v dospělosti? 

V dětství jsem moc ráda četla dobrodružné knihy. Jedna z mých nejoblíbenějších je Povídky Denisky, která v Česku nejspíš nebude příliš známá.
Teď v dospělosti tíhnu ke klasické ruské literatuře jako je Gogol, Zoščenko, Ščedrin. Občas také čtu dětské knížky a mám moc ráda různé severské autory například Erlend Loe, Maria Parr atd. 

Co nejraději kreslíš?

V ilustraci nejraděj kreslím portréty lidí a zvířátka. Všude v Praze vidím venku lidi a psy – to mě moc baví ilustrovat! Ve volném čase se zabývám abstraktní malbou.

Co tě v knihách nejvíc štve? 

Odpověď bude velmi krátká. Špatné ilustrace.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *