Světový den hospodářských zvířat aneb pohádka o zvířátkách na farmě

Chtěli byste se dozvědět pozoruhodné zajímavosti o domácích zvířatech? A co teprv o těch takzvaně hospodářských? Ta totiž slaví dnes pomyslný svátek a já bych chtěla touto cestou upozornit na to, jak úžasné bytosti to jsou, a že bychom jim měli věnovat stejnou pozornost a péči, jak těm, které označujeme za domácí mazlíčky. O to jsem se také snažila v knize MEKY MEK, Skutečný svět zvířátek, která by měla ukázat malým i velkým čtenářům, jak je každé z nich jedinečné a hodno našeho respektu a soucitu.

Dnes to ale nebude tak úplně pohádka o zvířátkách na farmě. Dnes 2. října – na Světový den hospodářských zvířat totiž vzpomínáme na všechna ta zvířata, jež jsou vězněna, týrána a zabíjena kvůli společenské poptávce po výrobcích pocházejících z jejich těl.

Světový den hospodářských zvířat je to současně také Mezinárodní den nenásilí. Ano, připomíná i mnohdy trýznivý život zvířat, která sice nazýváme hospodářská, ale i ta mají své myšlení a cítění, prožívají radost i smutek. A bohužel toho smutku ve svém životě prožívají mnoho, právě to si připomínáme 2. října, abychom s tím třeba i my něco udělali a zlepšili kvalitu jejich života. 2. říjen přitom není náhodný termín, je to také výročí narození slavného indického duchovního vůdce, mírotvorce a básníka. Ano, byl to právě Mahátma Gándhí, který pronesl, že: Velikost a mravní pokrok národa se pozná podle toho, jak zachází se zvířaty.

Jak ukazují moderní etologické výzkumy, i tato zvířata jsou inteligentní bytosti s bohatým emocionálním životem, avšak díky kulturněspolečenským zvyklostem dostala nálepku “užitkového stroje”, přestože se od bytostí, jež sdílí naše domácnosti jako členové rodiny nikterak neliší. Jsou stejně tak jako psi a kočky schopni cítit radost či smutek, potěšení a bolest.

Nikdo si nezaslouží tolik utrpení, kolik ho prožívají právě oni.. Poznejme je proto lépe, buďme k nim soucitnější a chovejme se k nim s odpovídajícím respektem. Rozhodně si ho zaslouží!

I z tohoto důvodu jsem spoluvytvořila knihu MEKY MEK! Už jste si jí listovali? Inkteraktivní kniha pro pro děti i jejich rodiče, která jim ukazuje skrze hravé básničky pro děti, jak fascinující zvířata, jako je kráva, koza, prase, ovce, či husa jsou! Mimo to, se můžete celá rodina kreativně vyřádit díky šablonkám zvířátek, které jsou součástí knihy.


Děkuji vám všem, kteří jste dočetli až sem. Děkuji Vám, komu není lhostejný život tzv. hospodářských zvířat. Děkuji Vám, kdo jste si pořídili knihu MEKY MEK! a chcete se dozvědět o nich co nejvíce.

Marcela
www.pop-pap.cz

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *